Képregények.net

Epicline-ajánló #01. - Szekerce és Szemerce

2017. június 04. - ClarkNova

2013. októberében jelent meg (akkor még újságárusnál) az Epicline magazin 2. száma, benne a Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai című képregény-sorozat első részével, amely alkotójának, Molnár Gábornak, 2014-ben Alfabéta-díjat hozott.

eppp.jpg

 

Ekkor indult tehát útjára az a sorozat, ami jelenleg is a magazin egyik “húzócíme” és ekkor léphettünk be először abba a fantasztikus mesevilágba, amely később az 5Pallos fantasy univerzumává terebélyesedett.

 

A gaz Vértes Baltazár és haramiákból álló serege Gerlicés éjszakai látképét szemlélik, majd fegyverekkel és fáklyákkal a kézben elindulnak, hogy kifosszák a kisváros magtárait, megfosszák a helybélieket javaiktól. Ám számításukat keresztülhúzzák a bátor polgárok, akik jó előre felkészültek a támadásra. Olyannyira sikeresen védekeznek, hogy nem csak megfutamítják a támadókat, de vezetőjük egy közönséges cséphadaróval meg is sérti Baltazár vértjét.

page_3.jpg

Száz évet ugrunk az időben és megismerkedünk a történet főhősével, Gyurkóval, aki anyja folyamatos kárálása miatt elhagyja a szülői házat. A vándorkereskedő Elek mellé szegődik és együtt elindulnak a közeli Gerlicésbe, szerencsét próbálni. Azonban út közben eltévednek, Gyurkó pedig egy fa tetején rálel egy titokzatos páncélra (mi tudjuk, hogy Vértes Baltazár páncéljára), amelyről az utolsó oldalakon kiderül, hogy varázserővel bír. Nem csak beszél, de kettős személyisége van: a páncél két, ördögfejet formázó vállapja a sorozat címszereplői: Szekerce és Szemerce.

Az Epicline képregény-magazin alapvetően “gyermekbarát” koncepciót követett, ám ezt lényegében egyik sorozatának sem sikerült maximálisan hoznia. Nem is kell a brutális Gor Láncait felemlegetnünk (majd máskor!): elég, ha a szövevényes összeesküvésekkel terhelt Busókra vagy a Vadregényre gondolunk. Ha mégis ki kellene választani egy kiskorúaknak is igazán ajánlható címet, akkor az a Szekerce és Szemerce… lenne. A nyitófejezet színes, kalandos képregény, a magyar népmesék, valamint az európai és ázsiai képregények markáns stílusjegyeivel, Molnár Gábor lenyűgöző rajzaival és rajzfilmesen egyszerű, de szép és mozgalmas színvilággal, amit Kiss Juditnak köszönhetünk. A befogadást egyszerű panelszerkezet (erről egy érdekesség: http://epicline.goobo.hu/szekerce-es-szemerce-extrak/ ) és könnyed szöveges és képi humor segíti. Itt még szinte nyoma sincs az 5Pallos összetett utalásrendszerének, a kultúrtörténeti és életrajzi vonatkozások hálójának.

Mindez együttesen adja a képregény vonzerejét. Azonban én szeretnék most kiemelni egy olyan sajátosságot, ami véleményem szerint a Szekerce… legnagyobb erőssége: a karakterek.

A karakteralkotás a legtöbb képregény esetében kulcsfontosságú, gyakran nagyon komoly előkészületek, hosszas tervezési fázis előzi meg. Molnár Gábor erről ír nemrég elindult munkablogján, a Tachikiri blogon – ugyanitt érdekes információk olvashatók a képregény néhány karakteréről: http://tachikiri.blogspot.hu/2017/05/karaktertervezes-nagyon-alap-alapjai.html

A képregényben minden aktív karakter egyedi jellemvonásokkal bír, amelyek külső megjelenésükön is kiütköznek. Vértes Baltazár, a haramiavezér “sötét úr” avagy “Darth Vader” archetípus, páncélja mögé rejtőzik, ami agresszív külsőt kölcsönöz neki. Emberei szedett-vedett haramiák, a poszt-apokaliptikus akciófilmek martalócaihoz hasonló fizimiskával. A támadóikat hősiesen visszaverő falusiak,javaikat, jogaikat védő “parasztfelkelők”, akik kaszával, villával, cséphadaróval szállnak szembe az ellenséggel. Gyurkó, “legkisebb fiú típus”, vállas parasztlegény, aki többre becsüli a kétkezi munkát a kalandozásnál, ám fivérei árnyékában és “boszorkányszerű” anyja nyomása alatt nem nyugodhat. Elek, a vándorkereskedő, cingár alkat, betevőjét nem munkával, hanem fortéllyal szerzi.

el2_extra07.jpg

A legérdekesebb karakterek persze a címszereplő páros, Szekerce és Szemerce, a páncél kettős személyisége. Őket a páncél “busóálarcot” mintázó váll-lapjai testesítik meg. Az egy testbe zár személyiségek eleve érdekes koncepció, teret enged szellemes párbeszédek megírásának, ebből pedig ízelítőt is kapunk az első részben. Ahogyan a képregény más karakterei esetében, úgy a páncél két felének jelleme is kiütközik a külső megjelenésükön. Az valószínűleg csak a beazonosíthatóságot segíti, hogy az egyik váll-lap ép, a másik sérült. Ennél nagyobb jelentősége van, hogy egyikük szája felfelé görbül (komédia), másikuk szája lefelé (tragédia).

A Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai első része nyitó fejezetnek gyakorlatilag tökéletes: felvázol egy érdekes alapszituációt, bevezet néhány főbb karaktert és megnyitja az utat egy millió meglepetést tartogató kaland előtt.

A második résztől az alkotói pozíciókat átvette Tálosi András és Koska Zoltán, ez pedig szükségszerűen néhány változással járt.

A következő részben erről lesz szó.

 

Addig viszont olvasd el az Epicline magazin második számát ingyen a Goobo oldalán!

http://epicline.goobo.hu/epicline-magazin-2-szam-online/

 

Emlékeztetőül:

Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai:

Első rész (Epicline #2, 2013. október) ITT TARTUNK MOST.

Második rész (Epicline #4, 2013, december)

Harmadik rész (Epicline #8, 2014. április)

Negyedik rész (Epicline #11, 2015. március)

Ötödik rész (Epicline #15, 2016. május)

Hatodik rész (Epicline #17, 2017. május)

Hetedik, befejező rész (valamikor a jövőben)

Szujó Norbert

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-regeny.blog.hu/api/trackback/id/tr2112563517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása