Képregények.net

Epicline-ajánló #00 - Előszó

2017. május 09. - ClarkNova

Kevesen tudják, hogy a magyar képregény-kultúra iránti "vonzalmam" (rajongásnak talán még túlzás lenne nevezni) gyakorlatilag egyidős az Epicline-nal. Természetesen én is olvastam "régi, magyar képregényt", de fiatalabb koromban engem (sokakhoz hasonlóan) jobban megérintettek az amerikai szuperhős-képregények hazai kiadásai. Majd hosszú ideig nem is foglalkoztam képregényekkel.

15621882_1258939117517940_8049706424433341068_n.jpg

Az első "magyar cím", ami felkeltette az érdeklődésemet, az Epicline volt és az első szám beszerzése után rendszeres vásárlója lettem a 5Panels alkotói kör képregény-magazinjának. Figyelemre méltó, erőn felüli vállalkozásnak, egyfajta kulturális missziónak tekintettem és nem csak én:

„A felkért szakmai zsűri javaslatát jóváhagyva a Képes Kiadó úgy döntött, hogy 2013-as alkotói, kiadói, szerkesztői és szervezői teljesítménye alapján idén Tálosi "Spuri" Andrást részesíti Korcsmáros Pál-díjban.” – forrás: Tálosi András a Korcsmáros Pál-díj idei nyertese (2014.05.05 - képregény.blog.hu)

Természetesen András nem kizárólag a magazin elindításért kapta meg ezt a rangos szakmai elismerést, de az Epicline összegezve képviseli azt az alkotói, szerkesztői és kiadói látásmódot és felkészültséget, ami nélkül nem lehet elindítani egy ehhez fogható projektet.

Azóta számos dolog megváltozott: míg maga a 5Panels alkotói csoport gyakorlatilag töretlenül dolgozik (és rendre emlékezetes kiadványokkal örvendezteti meg a képregény-barátokat), addig a képregény-magazin sajnos sok tekintetben vesztett a lendületéből. Az egykor havonta, újságárusnál megjelenő füzetek ma már nagyon ritkán, rendszertelenül, csak rendezvényes (illetve webes) terjesztésben jelennek meg és sok megkezdett sorozat (egytől-egyig nagyszerű, közönségbarát, szórakoztató címek) nem, vagy csak más módon folytatódhat. Tálosi András azonban továbbra is nem csökkenő lelkesedéssel, minden lehetőséget kihasználva, új és új utakat megnyitva fáradozik figyelemre méltó kulturális, szórakoztató projektekkel kiszolgálni a nagyközönséget. Egy közös márkanév, a GooBo alá rendezte az Ő, valamint alkotó- és szerkesztőtársai nevéhez fűződő, látványos projekteket: a 5Panels képregényes alkotói csoportot, az Epicline képregény-magazint, a PopCultIcon szórakoztató, ismeretterjesztő blogot és a Fantorzio ponyvairodalmi folyóiratot.

15400311_1253402808071571_8390397548792868508_n.jpg

Mind-mind külön szót érdemel, de a Képregények.net most induló cikksorozatának témája az Epicline, pontosabban a magazinban jelenleg futó két sorozat – az a két sorozat, amelyek képesek elvinni a hátukon a "legyengült" magazint, amelyeknek köszönhetően még ma is sokan várják az újabb és újabb számok megjelenését. A Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai és az 5Pallos ráadásul egyazon, Molnár Gábor által kitalált világban játszódik és ez bőségesen elég indok arra, hogy ez a fantasztikus „mese-univerzum” újra figyelmet kapjon. Első sorban tehát nem 'kritikai hangvételű" olvasói véleményekre kell számítani, hanem olyan ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő írásokra, amelyek a vonatkozó kiadványokat bemutatva, az érdekességeket összegezve, olvasmányos stílusban igyekeznek majd népszerűsíteni a hibáik ellenére is élvezetes és szép történeteket.

A cikksorozat részei nem kiszámítható rendszerességgel (legjobb esetben havonta) jelennek majd meg és nem tudom megmondani, milyen hosszú lesz a széria. Az biztos, hogy a Szekerce és Szemerce... Alfabéta-díjas első része (Molnár Gábortól), a Koska Zoltán és Tálosi András nevéhez fűződő folytatások, az 5Pallos (szintén Molnár Gábor tollából és ecsetéből) Alfabéta-díjas első, valamint további részei külön-külön epizódot kapnak, de látom az esélyét "extra epizódok" beszúrásának (és titkon azt remélem, hogy valamilyen módon a Fantorzio ponyva-magazinban is bővül majd az univerzum).

Bevezetésképpen ennyit akartam leírni, ám mielőtt elbúcsúznék, tekintsük át, az Epicline mely számaiban jelentek meg a két sorozat fejezetei!

Szekerce és Szemerce hihetetlen kalandjai:

Első rész (Epicline #2, 2013. október)
Második rész (Epicline #4, 2013, december)
Harmadik rész (Epicline #8, 2014. április)
Negyedik rész (Epicline #11, 2015. március)
Ötödik rész (Epicline #15, 2016. május)
Hatodik rész (Epicline #17, 2017. május)

5Pallos

Első rész (Epicline #13, 2015. október)
Második rész (Epicline #14, 2016. május)
Harmadik rész (Epicline #16, 2017. május)

A cikksorozat első része várhatóan május végén jelenik meg.

képek forrása: Epicline Facebook

Szujó Norbert

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-regeny.blog.hu/api/trackback/id/tr5212493669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása