Képregények.net

Ajánló: Outcast 1.-2. (2016)

2017. január 04. - ClarkNova

Emberi dráma és emberfeletti feszültség. Sablonoktól mentes borzongás, magyar kiadásban! Végigfutottuk az Outcast hazánkban megjelent, első két kötetét, ami hála Istennek, nem okozott csalódást.

outcast-970x536_1.jpg

 

Kyle Barnest egész életében természetfeletti erők kísértették. Most egy saját démonaival küzdő vidéki prédikátor, Anderson tiszteletes segítségével útnak indul, hogy számára eddig ismeretlen, átlagos életet élhessen. De a Kyle által felfedezett igazság örökre megváltoztathatja saját történetét és az egész világ sorsát.

Olvasható a rövid és tömör, ámde nem sokat sejtető ismertető Robert Kirkman és Paul Azaceta nemrégiben magyarul is megjelent, közös képregényével kapcsolatban, melyre teljesen véletlenül, az Alexandra könyváruház online kínálatát böngészve sikerült ráakadnunk. Kirkman neve nyilvánvalóan nem cseng ismeretlenül a képregények szerelmeseinek, sőt, valószínűleg azoknak sem, akiknek a grafikus történetek helyett inkább a tv-sorozatok világa felé húz a szívük, hiszen az elmúlt évek során az alkotónak The Walking Dead című sorozatával sikerült kvázi világhírnévre szert tennie. Azaceta neve hallatán azonban -őszintén bevalljuk- már kevésbé ugrottak be ismerős alkotások, persze egy gyors Google keresés ezt is megoldotta. A rajzoló eddig olyan sorozatokhoz adta a nevét, mint a Daredevil, az Amazing Spider-Man, vagy épp a Hellboy, ami azért lássuk be, annyira nem rossz ajánlólevél még akkor sem, ha a szuperhős-sztorikért nem igazán rajongunk.

Az Outcast Amerikában 2014. júniusa óta fut, idáig 23 száma jelent meg, és ahogyan maga az alkotó fogalmazott, ez az első olyan sorozata életében, amely fejében már akkor kiforrott végkifejlettel rendelkezett, mikor nekikezdett a megírásának. A sztorit egy igazi, epikus horror-történetnek nevezte, és tekintve azt, hogy az első füzet önmagában nagyobb eladott példányszámot produkált az államokban, mint a The Walking Dead legjobban fogyó epizódja, egészen ígéretesnek bizonyul. Hazánkban a sorozat első kötete 2016-os nyári képregénybörzén debütált, a korábban csak olasz képregényekkel (Dampyr, Dylandog) foglalkozó Frike Comics gondozásában, és annak ellenére, hogy több oldalon is írtak róla, túlzottan nagy hírverést nem kapott. Éppen ezért sunyi módon sikerült is egészen idáig kívül kerülnie a látószögünkön, ám ezt a hiányosságot azon nyomban be is pótoltuk, és a továbbiakban hallgatunk róla, mint a sír.

outcast_kepregeny_i_1.jpgA füzet terjedelmét tekintve az eredeti kiadáshoz képest dupla hosszúságú (48 oldalas, a tengerentúlon eddig kiadott sorozat első két részét tartalmazza), és gerinces formátumban, fényes borítóval, matt papírra nyomva került a webáruházak virtuális polcaira, mindössze 1400 forintos áron, ami tekintve, hogy így gyakorlatilag számonként 700 forintot fizetünk a történetért, teljesen korrektnek mondható. A magyar változat eddig két kötet formájában összesen a negyedik résznél tart, és a történetből a lassú építkezésből fakadóan még nem igazán derül ki túlzottan sok információ.

Amit eddig tudhatunk: a főszereplő Kyle Barnes, egy igazi kiégett, kisvárosi fickó, aki önkéntes „szobafogsában”, romlott parizeren, csótányok társaságában tengeti mindennapjait abban a házban, melyben egykor szüleivel és testvérével élt együtt. Életét gyerekkora óta fertőzik különböző démoni megszállással kapcsolatos események. Édesanyja egyik pillanatról a másikra szerető, gondoskodó szülőből egy gyermekét bántalmazó elmebeteggé változik, és hosszú időn át tartja terrorban saját fiát. Egészen addig, míg az egy napon erőt nem vesz magán és visszaüt... A sztori másik kulcsfigurája Anderson tiszteletes, aki évek óta démonokat űz ki az azoktól szenvedő emberekből, és tizenöt évvel korábban magán Kyle-on is hajtott már végre exorcizmust. A sokat látott papnak azonban egy nap rá kell jönnie arra, hogy Kyle segítsége nélkül az egész tevékenysége nem több olcsó színjátéknál. a fiatal férfi eleinte vonakodik a rá nehezedő feladattól, hiszen képtelen feldolgozni a családjában korábban történt tragédiák sorozatát, és megbirkózni annak a tudatával, hogy különleges képességgel rendelkezik, majd mégis segít a kétségbeesett tiszteletesnek.

Történetét tekintve az Outcast tehát a horror műfajának egyik évtizedek óta bevált témáját, a démoni megszállást és az ördögűzést veszi alapul, azonban ezen tárgykör mellett erős hangsúlyt fektet az emberi drámára, a karakterfejlődésre is. Ebből adódóan sokan hasonlítják az Ördögűzőhöz, de ahogy halad előre a történet Kirkman egyre többet sejtet, illetve láttat a háttérben. A sztori az igazi durrbele-a-közepébe kezdés ellenére ugyanis elég lassan bontakozik ki, ám éppen ebből fakadóan a karakterek egyáltalán nem felületesek és az expozíció sem elnagyolt. Pont olyan, amilyennek (előre láthatólag) egy igazán rémisztő, misztikus sztorinak illene lennie.

Habár, mint korábban említettük, a rajzoló Paul Azaceta neve elsőre nem sokat mondott számunkra, el kell ismernünk, rajzai tökéletesen passzolnak a sztori jellegéhez, kissé elnagyolt, fény-árnyék kontrasztra építő stílusával, változatos de valahogy mégis fakó, nyomasztó színhasználatával kiválóan alkalmazkodik Kirkman misztikus történetének karakteréhez. (Engem elsőre talán leginkább a Hellboy in Hell-re emlékeztet a rajzok stílusa, valamivel nyersebb formában, komorabb színekkel - a szerk.)

Mindent összegezve az Outcast kiváló sorozat lehet azok számára, akik kedvelik a természetfeletti dolgokat, azonban egy egyszerű klisékkel operáló ördögűző-sztori helyett sokkal inkább olyasmire vágynak, ami a földöntúli borzalmak helyett a mindennapos drámákra, hétköznapi küzdelmekre is nagy hangsúlyt fektet. Annak alapján, amit eddig láttunk, egy ügyesen kidolgozott, olvasmányos sztoriról beszélhetünk, melyekhez kiválóan illeszkedik a rajzoló által hozott kontrasztos, sejtelemes, fény-árnyék hatásokkal és nyomasztó atmoszférát teremtő színekkel dolgozó képi világ.

outcast-poster-comic1-1.jpg

A képregény elindulásával egyidőben Kirkman szinte azonnal megkezdte a munkálatokat a sorozat TV-adaptációján is, ami idén nyáron el is indult, sőt: már le is pörögött az eslő évada! Nos, amennyiben még nem kezdtél bele az epizódokba, csak azt tudjuk javasolni, ne is tedd addig, amíg a képregényen nem rágtad át magad! Utóbbi médium ugyanis sokkal élvezhetőbben, sokkal kidolgozottabb és szerethetőbb (vagy épp gyűlölhetőbb) karakterekkel meséli el Kyle, a kisvárosi ördögűző nem mindennapi történetét. A filmsorozat karakterépítése ugyanis ahelyett, hogy szerves részét képezné a történet előrehaladásának, sokkal inkább csak afféle időhúzás az epizódok 45 perces időkeretének kitöltésére. Na meg egyébként is: annyian néznek manapság sorozatokat, képregényt olvasni sokkal menőbb dolog!

A magyar kiadású képregény hivatalos Facebook oldala IDE KATINTVA érhető el.

Az Outcast magyarul megjelent számai több hazai könyvesbolt kínálatában is megtalálhatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-regeny.blog.hu/api/trackback/id/tr7312084597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása